Genital Siğil nedir?

Siğiller HPV (İnsan papilloma virüsler) tarafından oluşturulan enfeksiyonlardır. Başlıca ellerde, ayaklarda, yüzde, genital bölgede olmak üzere vücudun her yerinde yerleşebilirler. Anogenital bölge yerleşimli genital siğil Kondilom olarak da adlandırılır.

Human papilloma virüsünün (HPV) yani insan papilloma virüsünün 200’den fazla çeşidi bulunur. Bunların bir kısmı (40 kadarı) genital bölgede enfeksiyon yapar. Enfeksiyon sıklıkla cinsel ilişki ile bulaşır. Nadiren, hastaların bir kısmında cinsel ilişki öyküsü bulunmaz. Bu vakalarda oral ilişki ve diğer bulaş yolları araştırılmalıdır.

Anogenital HPV enfeksiyonları, cinsel olarak aktif bireyler arasında yaygın olarak görülmektedir. Bazı çalışmalar cinsel olarak aktif kişilerin % 80’inin bir veya daha fazla anogenital HPV enfeksiyonu yaşadığını göstermiştir. Amerika Birleşik Devletleri’nde yılda 6 milyon vakayı aştığı tahmin edilmektedir.  Türkiye’de 2011’de yapılmış bir çalışmada genital siğil sıklığı 154/100.000’dir. Hastalığın tekrar etme olasılığı ise %15-37 oranındadır. Ülkemizde muhtemelen kültürel kodlarımız nedeniyle genital bölge veya bu bölgenin hastalıkları ile ilgili konular halen birer tabudur. Bu sebeple hastaların bir kısmı tedavilerine ulaşmakta gecikmektedirler. Bunu önemsiyoruz çünkü özellikle kadınlarda HPV‘nin bazı tipleri rahim ağzı kanseri ile ilişkili olabilmektedir. Bazı HPV tipleri onkojeniktir, yani dokuları kanserleştirebilir. Onkojenik HPV tipleri ile uzun süreli/kalıcı enfeksiyon, rahim ağzı kanserinin veya kanser öncesi değişikliklerinin doğrudan nedenidir. Rahim ağzı (serviks) kanserlerinin % 99’undan fazlası, bir veya daha fazla yüksek riskli HPV tipinin DNA’sını içerir. Buradan HPV olanlarda direk rahim ağrı kanseri gelişir sonucunu da çıkarmamalıyız. Biliyoruz ki HPV taşıyan çoğu kadında serviks kanseri gelişmez. Bu hastaların Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümüyle birlikte değerlendirilmesi, tedavilerinin düzenlenmesinin yanında doktorlarının önerdiği sıklıkta smear testlerinin ve takiplerinin yapılması esastır.

Genital siğil tedavisinde kriyoterapi dediğimiz sıvı azot ile yakma, elektrokoter ile yakma, lazer ile yakma, asit tedavileri ve çeşitli krem tedavileri kullanılabilmektedir. Tedavi lezyonun sayısına, büyüklüğüne, yaygınlığına göre değişiklik gösterir. Kliniğimde hastanın durumuna göre bu tedavilerin hepsini uygulayabilmekteyim. Kriyoterapi sıklıkla tercih ettiğim bir tedavidir. Açık yara oluşturmadan çok lezyona müdahale edebildiğimiz bu yöntem sonrasında hasta günlük yaşamına devam edebiliyor. Uygulama sırasında tolere edilelebilen bir ağrı mevcut. Hastaların çoğunda tekrarlayan seanslar gerekiyor. Genital siğil tedavisinde tedavi kadar takip de önemlidir. Bazı hastalara yakma tedavisi sonrasında tekrar etmesini önlemek amacıyla ek tedaviler kullanabiliyoruz. Hastaya bu bölgenin temizliği ile ilgili de eğitimler vermemiz gerekiyor. Önemli bir diğer konu da HPV aşılamasıdır. HPV aşılaması için en ideal zaman cinsel temas öncesi yani HPV ile karşılaşmadan önce yapılmasıdır. Hem kadın hem de erkeklere yapılabilen bu aşı hakkında hastalarımızı bilgilendirip, uygun hastalara HPV aşısı öneriyoruz. Genital siğil tanı, tedavi, takip ve aşılanma için geç kalmadan doktorunuza danışınız.

    Bilgi Al











    Translate »
    Canlı Destek
    WhatsApp
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?