Vitiligo sebebi net olarak bilinmeyen bağışıklık sisteminin bir hastalığıdır. Deriye renk veren melanosit adlı hücrelerin zarar görmesi sonucu deride beyaz renk değişikliği izlenir. Bağışıklık sisteminin yanlış sinyalleri ile kendi hücrelerine zarar vermesi sonucu gelişir. Oldukça sık rastlanır (%1-2). Her yaşta gözlenebilmekle birlikte çoğunlukla 10-30 yaşlarında ortaya çıkmaktadır.

Vitiligo otoimmun yani vücudun kendi kendine oluşturduğu bir hastalık olması nedeni ile diğer otoimmun hastalıklar açısından da tetkikler yapılmalıdır. Bu tetkikler normal çıksa bile belli aralarda tekrarlanması önerilir. Çünkü bu otoimmun hastalıklar kol kola yürümeyi seven arkadaşlar gibi bir arada olmayı severler.

Tedavisi

Tedavi öncesinde tanı gerekirse Wood ışığı muayenesi ile Dermatolog tarafından konulmalıdır. Lezyoların yaygınlığı, hastanın yaşı gibi faktörlerle doktor tedavi şekline karar verir. Günümüzde hastalar bilimsel yöntemlerde yeri olmayan çok çeşitli kremler, haplar, tedavilere ulaşmaktadır. Ancak bilinmelidir ki hiç bir tedavi yöntemi ile kesin başarı elde edilir vaadinde bulunulamaz. Tedavi yöntemleri çeşitlidir ve kişiye yöneliktir. Her hasta ayrı ayrı değerlendirilip en uygun tedavi seçilir. Hastaların tedaviye yanıt da çok değişkendir.

Lokal tedaviler olarak kortizonlu kremler, lokal immunomodülatörler, vitamin D analogları kullanılır. Genellikle kombine tedaviler yapılmaktadır. İlaçların etkinliği ve yan etkileri düşünülerek dönüşümlü tedaviler planlanır. Ne kadar erken tedaviye başlanırsa, tedavi başarı oranı o kadar yüksektir. Yaygın lezyonu olanlarda ışık tedavileri (fototerapi) kullanılabiilir. Fototerapi UV ışınlarının kontrollü olarak bir kabin içerisinde verilmesidir. Lokalize olan vakalarda ilk seçenek olan lokal kremlere ek olarak Avrupa Dermatoloji Derneğinin Vitiligo Çalışma Grubunun önerdiği klavuza göre hedefe yönelik UV tedavisi ve mümkünse de Excimer laser ve ışık sistemleri önerilmektedir. Sistemik kortizon tedavisi ise tedavi seçeneklerinden biridir. Ancak yan etkileri nedeni ile seçilmiş vakalarda kullanılır.
Hastalığın ilerlemesini durdurmakla ilgili çalışmalar devam etmektedir. Şu an çeşitli antioksidanların bu etkiyi sağlayabildiği gösterilmiştir. Bu sebeple tedaviye ağızdan antioksidan vitaminlerin (doktorunuza danışarak) kullanılması önerilir.
Derimiz kendini korumak için güneşe maruz kaldığıında bronzlaşır. Vitiligo alanında pigmentasyon mekanizması çalışmadığı için güneç ile çok kolay yanıklar oluşabilir ve tekrarlayan maruziyet ileri yaşlarda istenmeyen hastalıkların bu alanda gelişmesine kolaylık sağlayabilir. Bu sebeple vitiligo hastalarının tedavi almasalar bile güneşten koruma konusunda bilinçli davranması gereklidir.

    Bilgi Al











    Translate »
    Canlı Destek
    WhatsApp
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?