Botox, Dysport nedir?

Botoks (Botulinum Toksin) FDA tarafından onaylı nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan bir madde iken yıllar içinde kozmetik uygulamalarda da kendine yer edinmiştir. Botox kozmetik amaçlı kullanımda kaz ayakları ve kaş arası için 2002’de, aşırı terleme için 2004’te, alın bölgesi için ise 2017’de FDA onayı almıştır. Günlük medikal estetik uygulamalar pratiğimizde yaygın olarak kullanmaktayız.

Türkiye’de bulunan iki marka; Botox ve Dysport, botulinum toksin tip A içerirler. Bu toksin sinir uyarısının kasa iletimini engelleyerek etki gösterir. Yani kasın aşırı kasılması engellenmiş olur. Toksin deri altına veya kas içine enjekte edilir. Bu güne kadar botoks uygulamasına bağlı vücudun başka yerinde bir yan etki izlenmemiştir. Botoks uygulayacak kişinin hem deri yapısı ve fizyolojisine, hem de kas, damar, sinir anatomisine hakim olması gerekir. Doğru alana doğru şekilde ve dozda yapılan uygulama yüz güldürücü sonuçlar getirir.

Botulinum toksin hangi alanlara uygulanır?

Kaşların arası, gözlerin kenarındaki çizgiler (kaz ayakları), alın çizgileri, dudak üstü çizgiler (sigara çizgileri), boyun kırışıklıkları, gülme çizgileri (marionette)dir. Koltuk altı, avuç içi ve ayak terlemelerinde de botoks kullanmaktayız.

Botulinum toksin etkisi ne zaman başlar?

Botoks etkisi 3-4 gün içinde başlar, 14 günde maksimuma ulaşır. Hasta 10 ila 20 gün sonra kontrole çağırılır, gerek duyulursa düzeltmeler yapılır. Botoks etki süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 4-6 aydır. Bazı alanlarda açılma daha erken olurken, bazı alanlarda etki süresi daha fazla olabilir. Tekrarlayan uygulamalar ile zaman içinde daha kalıcı sonuçlar izlenmeye başlanır.

Görülebilecek yan etkiler, baş ağrısı, hafif şişlikler (ödem) ve deride morarmadır. Morluk birkaç gün içinde gerileme gösterir.

    Bilgi Al











    Translate »
    Canlı Destek
    WhatsApp
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?