Estetik dolgu uzun yıllardır medikal estetik uygulamalarda kullanılmaktadır. Yaşla beraber cildimizde pek çok değişiklik meydana gelir. Bunların sonucunda kırışıklıklar, çizgiler, sarkma ve elastikiyet kaybı gelişir. Cildimizde doğal olarak bulunan hyaluronik asitin miktarında gelişen azalmalar bu değişikliklerin gelişmesinde önemli bir rol oynar. Azalan hyaluronik asit miktarını yerine koymak için laboratuvar koşullarında özel olarak farklı teknolojiler kullanılarak üretilen, cilt ile uyumlu hyaluronik asit içeren dolgu ürünlerini kullanırız. Jel kıvamındaki bu dolgu maddeleri steril enjektörlerde hazır halde bulunmaktadır.
Piyasada pek çok değişik dolgu markası mevcuttur. Dolgu maddeleri olarak hyalüronik asit, kalsiyum hidroksiapatit, polimetilmetakrilat ve silikon içerikli ürünler kullanılabilmektedir. Derideki en önemli glikozaminoglikanlardan biri olan hyaluronik asit dolguları sıklıkla tercih ederiz. Uygulandıktan sonra genleşerek yumuşar, deriyi nemlendirir ve hacim verir. Bu etkilerine ek olarak hücre büyümesinde olumlu rol oynar. İğne veya kanülle (ucu künt iğne) seri nokta, tünel, yelpaze veya çapraz tarama gibi pek çok değişik teknikle uygulanabilir. Bu seçimler uygulama alanına, kişinin ve dolgunun özelliklerine ve doktorun tecrübesine göre değişir. Dolgu materyalleri derinin içine, deri altına veya kemik üzerine uygulanabilir. Öncesinde anestezik kremler ile ağrı azaltılır, ardından gerekirse soğuk uygulanarak kızarıklık ve ödem engellenir.
Estetik dolguların etki süresi ne kadardır?
Hastaya ait özellikler ve kullanılan dolguya ait özellikler etki süresini belirleyen faktörlerdir. Etkinlik ortalama 6-18 ay devam eder.
Tüm estetik uygulamalarda olduğu gibi estetik dolgu uygulamalarında da doğal sonuçlar amaçlanmalıdır. Doktor ve hasta istenmeyen yan etkiler, hastanın beklentileri, uygulanacak ürün miktarı, maliyet, beklenen sonuçlar açısından ayrıntılı konuşmalıdır.