Dermatoloji’de PRP
Plataletten Zengin Plazma son yıllarda Dermatoloji alanında kendine oldukça geniş bir uygulama alanı bulmaktadır. PRP kişinin kendi kanından elde edilen, trombosit, büyüme faktörleri, sitokinler ve diğer plazma proteinlerinden zengin bir üründür. Dermatolojide yara iyileşmesi, saç dökülmesi, iz tedavisi, anti-aging gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.
PRP hazırlanışı ile ilgili çeşitli protokoller tariflenmektedir. Çeşitli varyasyonların hepsi hastadan alınan kandan trombositleri ayırıp konsantre etmeye çalışmaktadır. Bilinmelidir ki her kit için özel bir hazırlama protokolü vardır.
PRP tedavisi öncesinde hasta mutlaka hekim tarafından değerlendirilmeli, kan sulandırıcı ilaçlar, bulaşıcı hastalıklar, otoimmun hastalıklar veya trombositleri etkilen hastalıklar için sorgulanmalıdır. Aksi taktirde yapılan tedavinin hiçbir anlamı olmayacaktır veya hasta bu tedaviden zarar görebilecektir.
PRP hazırlanışında ilk basamakta hastadan venöz kan alınır ve özel tüplere konulur. Alınan kan santrifüje edildiğinde üç kısıma ayrılır. Alt kısım eritrositlerden oluşur. En üstte plazma ayrışır. Ortada ise ‘buffy coat’ olarak adlandırdığımız trombosit ve lökositten zengin kısım mevcuttur. İyi bir PRP’de 5ml’de en az 1 milyon trombosit olması hedefkenmektedir.
Yara iyileşmesi alanında yapılan çalışmalar PRP’nin kronik yaralarda çok etkin olduğunu söylemek için erken olduğunu bildirilmiştir. Ancak iyileşmeyi destekleyici verilerin bulunması, herhangi bir yan etki bildirilmemesi gelecekte umut verici bir tedavi olacağını düşündürmektedir. Ben de pratik uygulamalarımda zaman zaman kronik kapanmayan yaralarda diğer tedavilere ek olarak kullanmaktayım.
Saç Dökülmesine PRP Tedavisi
Androgenik alopesi (AGA) (Erkek tipi saç dökülmesi) ise etkin tedavi arayışının devam ettiği, toplumda yaygın görülen bir alopesi tipidir. Geniş, kontrollü çalışmalar olmasa da özellikle son birkaç yılda PRP’nin etkinliğine dair birçok çalışma ve deneyim paylaşılmıştır. Ben de klinik uygulamalarımda PRP ile saç dökülmesi tedavisinin etkilerini görmekteyim.
Saçlı deride PRP uygulaması deri içine veya altına yapılmaktadır. Nokta tekniği ile enjeksiyon veya mezoterapi tabancası kullanılabilmektedir. Mezoterapi tabancası ile hasta uyumunun daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Uygulama aralığı 2-4 hafta olacak şekilde 5-8 seans yapılabilmektedir. Ağızdan veya lokal tedavilerler ile, bazen mezoterapi ile kombinasyon yapabiliyoruz.
PRP uygulamasının deri yenilenmesi ve gençleşme etkisi ile ilgili az sayıda çalışma mevcuttur. Lazer ile cilt gençleştirme tedavilerinde PRP kombinasyonu hem sonuç, hem de hızlı iyileşme açısından katkıda bulunmaktadır. Yine akne skarı tedavisinde mikroiğneleme yöntemleri ile PRP kombinasyonlarının daha başarılı sonuçlar gösterdiği bildirilmiştir. Ben de klinik uygulamalarımda anti-aging amaçlı olarak PRP ile diğer yöntemlerin kombinasyonunu tercih etmekteyim.
PRP çoklu büyüme faktörü içermesi, otolog olması nedeniyle alerjik reaksiyonların izlenmemesi ve olası bulaşıcı hastalıklar açısından güvenli bir yöntemdir. Alerjik ve doğal ürün arayışı olan hastalar için iyi bir tercihtir. Hazırlanması kolay ve hızlıdır. Ancak hazırlanışı ile ilgili bir standartizasyonun yoktur. Sonuçta bir kan ürünüdür. Hazırlayan ve uygulayan kişilerin hem kan ürünü kullanımı konusunda eğitimli olması, hem de kit hazırlanışının teknik özelliklerine hakim olması gereklidir.