Cildimizin Temel İhtiyaçları

Derimizin temel ihtiyaçları iyi bir temizlik, nemlendirme ve güneşten korunmadır. Öncelikle her akşam cildimizi tahriş edici sabunları içermeyen, Ph’ı uygun ürünlerle temizlemeliyiz. Akneli ve yağlı ciltlerde çeşitli asitleri içeriklerinin eklendiği, yine tahriş etmeyen ürünler seçilebilir.

Nemlendirici ve güneşten koruyucular da derinin yapısına ve özelliklerine uygun şekilde seçilmelidir. Yağlı ve kalın deride daha hafif ürünler, kuru deride ise çeşitli yağlar ve HA ile zenginleştirilmiş ürünler tercih edilebilir.

Bu temel bakımı aslında hepimizin yapması gerekiyor. Buna ek olarak lekeli deride, akne ve gözenekli deride, yüzde akne izi varlığında ve ince çizgiler, matlık gibi durumlarda bu problemleri hedefleyen serumlar veya kombine kremler önerebiliyoruz. Ben genellikle daha konsantre  oldukları için ve de mevsime ve ihtiyaca göre daha rahat değiştirebildiğim için serum kombinasyonlarını kullanmayı seviyorum.

 

Retinoidler

A vitamini türevi ilaçlar çeşitli deri hastalıklarının tedavisinde reçete ile kullanılabilen kapsül veya krem formları ile biz dermatologların günlük pratiğinde geniş bir yer tutar. İlaç kategorisinde olmayan retinoid ailesine bakacak olursak olursak bunların retinol, retinaltehid ve yeni nesil retinil esterleri gibi farklı yapı ve konsantasyonlarda serum ve krem formlarından bahsedebiliriz.

Bu içerikler güçlü bir yaşlanma karşı etkinliği göstermelerinin yanı sıra, akne ve akne izi tedavisinde, derideki sebum yani yağ üretiminin kontrol edilmesinde, cilt tonunun eşitlenmesi ve gözeneklerin küçültülmesinde de etkilidirler. Bu etkilerin görülmesi için 2-3 ay gibi düzenli bir kullanım gerekiyor. Ancak ciltte hassasiyet, kızarıklık gibi yan etkiler yaratabiliyorlar. Bu sebeple hastalarımıza deri tiplerine uygun retinol formunu, uygun konsantrasyonlarda öneriyoruz. Konsantrasyonu zaman içinde arttırabiliyoruz. Bazen de aralıklı kullanıma başlayıp, kullanım süresini zaman içinde değiştirebiliyoruz. Son olarak unutmayalım ki retinoidli ürünler kullanırken derimizi çok iyi nemlendirmeliyiz ve güneşten koruma önlemlerine dikkat etmeliyiz.

Yorum Yaz

İsim
E-posta
Yorum

Translate »
Canlı Destek
WhatsApp
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?